Wednesday, April 16, 2008

Kepentingan Orang Melayu @ Keadilan Semua Rakyat ?

Saya ada menerima komen dari mereka yang tidak dikenali berbunyi "apakah benar wakil Pemuda DAP mengatakan "Kita bicara bukan ketuanan Melayu tetapi ketuanan Rakyat" dan disambut dengan sorakan gemuruh hadirin. Jika benar ke manakah arah tuju orang melayu? tak tertindaskah melayu yg ekonominya mundur dan tidak berdaya saing dengan orang2 bukan Melayu....."
Bagi saya yang paling penting untuk menjaga kepentingan semua kaum, apa yang perlu diperjuangkan sebagaimana yang diperjuangankan oleh Pakatan Rakyat adalan "Keadilan Untuk Semua Kaum". Tak kira melayu susah, cina susah, india susah, kadazan susah ataupun iban susah... kita wajib membantu. Saya kira ini adalah kunci kepada keamanan di negara ini. Islam tidak mengajar kita memperjuangkan hak sesuatu kaum sehingga menafikan kepentingan kaum yang lain. Saya amat tertarik dengan tulisan sdr. Roslan SMS mengenai perkara ini. disini saya memetik penulisan beliau.

PERENCAT PEMUAFAKATAN UMAT

Sebelum ini saya pernah menulis betapa saya senang melihat usaha untuk meneroka idea baru pemuafakatan umat Melayu Islam oleh parti-parti politik termasuklah tokoh-tokoh Melayu Islam yang ternama. Banyak ruang yang perlu ditangani bagi membela nasib umat ini, tanpa pula meminggirkan nasib dan kebajikan kaum-kaum lain. Siapakah lagi yang paling wajar membela dan memeprjuangkan nasib dan masa depan ummah jika tidak kita sendiri.
Isu kemiskinan, pendidikan, agama dan kebudayaan kita perlu diperjuangkan oleh semua pihak tanpa mengira fahaman @ kecenderungan politik.

Walaubagaimanapun saya mual, bosan dan muak kepada suara-suara sumbang “ultra” dan ektrimis Melayu/Islam yang cuba mengenengahkan diri sebagai jaguh, tetapi dalam waktu yang sama mengambil kesempatan politik murahan. Orang seperti ini sarat dengan kepentingan, dan tidak seharusnya terlibat dalam muafakat yang lebih terbuka dan “non political”.

Bagi saya Ketua Satu GAPENA Tan Sri Prof Emeritus Dr Ismail Hussien jatuh dalam kategori ini. Profesor ini masih berada dalam takuk politik lama, tidak berpijak dalam kerangka politik baru yang telah dibina oleh rakyat pasca PRU ke 12. Beliau menolak keputusan rakyat dan sebaliknya masih dalam dunia mimpi pra PRU ke 12.
Beliau melihat kononnya terdapat unsur perkauman yang tebal dalam PRU ke 12. Beliau menambah (dalam Utusan hari ini):Ketika ini beberapa parti politik Melayu pula nampak ghairah dengan kemenangan yang diperoleh tetapi kelihatan mereka tidak memegang kuasa secara mutlak mereka seolah-olah ditungggangi kepentingan yang lain bukannya kepentingan Melayu.
Kalau beginilah bacaan GAPENA dan Profesor yang cerdik ini terhadap realiti politik semasa maka bagaimana mungkin GAPENA mahu menerajui kongres pemuafakatan Melayu? Kenyataan di atas sahaja jelas meletakkan Profesor ini cenderung dan condong pada satu parti. Perbincangan untuk permuafakatan tidak boleh dikepalai oleh seorang atau satu kumpulan yang kepalanya sudah sarat dan padat dengan kecintaan kepada satu-satu golongan atau puak semata-mata.
Ketaksuban seperti ini lebih mengundang parah dari merawat luka yang ada.Kalau beginilah GAPENA maka bersenang-lenang dan berenang-renanglah ia dalam kolam Umno, kerana pasti pihak lain tidak akan tergiur untuk berenang bersama mereka.Agenda pemufakatan umat ini penting, jangan sampai ia dicemari dan dikotori oleh puak yang tidak ikhlas.
Semoga keamanan, kesejahteraan yang hakiki kita akan kecapi tidak lama lagi.... insya Allah

No comments: