Tuesday, June 24, 2008

Kenangan "Wacana Perdana" : 100 Hari Pemerintahan Kerajaan Pakatan Rakyat

Moderator (YB Ust. Hj. Ahmad Baihaki)
Panel I (YB Saifuddin Nasution Ismail)

Panel II (YB SS Dr Mohd Asri Zainul Abidin)


Panel III (Prof. Dr Abdul Aziz Bari)Nisa' sempat membuka gerai jualan


Petugas Unit Amal sedang bersedia menyambut tetamu & mengedar risalah


Hah, Ust Ja sempat lagi berposing dengan sdr Ridza (S/u DPP Kelantan)


Ramai juga YB-YB yang turut hadir ke program ni
Antar aksi-aksi yang sempat dirakamkan ketika program Wacana dimulakan


Cenderahati daripada Urusetia Penerangan Kerajaan Negeri Kelantan kepada panelis

Menjamu selera selepas program tamat

Masih ada perkara yang ingin di'wacana'kan oleh YB Saifuddin kepada Dr Aziz

Pihak media sempat menemuramah YB SS Dr Mohd Asri selepas tamatnya program
Ketika inilah penafian yang diberikan oleh YB SS Dr Asri mengenai keterlibatannya dengan Pakatan Rakyat.
(Mungkin dinafikan keterlibatannya,
tetapi sokongannya kepada PR seakan-akan tidak dapat dinafikan....?)

Pihak Unit Amal sempat meranggah makanan untuk menghilang penat ketika bertugas.
terima Kasih dari pihak urusetia untuk anda

Disini disiarkan petikan daripada Harakahdaily mengenai program tersebut ;


KOTA BHARU, 22 Jun (Hrkh) Kalau sebelum ini hanya pemimpin Pakatan Rakyat yang menolak secara terang-terangan konsep Islam Hadhari, namun kini mufti juga meluahkan perkara serupa.
Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata, Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi telah memilih nama yang salah apabila menggunakan perkataan Islam Hadhari.
Kata beliau memilih nama tersebut adalah sesuatu yang bermasalah kerana ramai tidak faham mengenainya.
Apabila ditanya makcik dan pakcik di kampung mereka susah hendak menjawabnya. Lainlah kalau ditanya apa itu Wawasan 2020, mereka boleh menjelaskan.
Ini sudah cukup untuk menggambarkan mereka tidak faham tentang konsep Islam Hadhari. Ia berlainan dengan Wawasan 2020 yang diperkenalkan Perdana Menteri sebelum ini,? katanya pada Wacana 100 Hari Pemerintahan Pakatan Rakyat di Balai Islam, malam tadi.
Turut menjadi panel pada wacana itu, pensyarah UIA, Prof Dr Abdul Aziz Bari dan anggota parlimen Machang, Saifuddin Nasution Ismail. Adun Pasir Tumbuh, Ustaz Ahmad Baihaki Atiqullah bertindak sebagai pengantara.
Wacana itu dianjur Urusetia Penerangan Kerajaan Negeri dengan kerjasama Majlis Perbadanan Kota Bharu Bandar Raya Islam, Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan.
Selain itu, akhbar Harakah, Siasah, Sinar Harian, Media Global Channel dan KTV. Perasmiannya disempurnakan anggota Exco kerajaan negeri, Dr Mohd Fadzli Hassan.
Dr Mohd Asri juga memberi perumpamaan seperti kuih tahi itik (kuih manis) yang dijual di Kelantan sukar dipasar ke tempat lain kerana namanya tidak menarik.
Beliau turut bimbang pendekatan Islam Hadhari yang diuar-uarkan pemerintah sekarang hanya menghabiskan lebih banyak peruntukan kerajaan bagi menjelaskan konsep yang sukar difahami.
Menurutnya konsep itu hanya akan menjadi retorik kepada pemerintah sahaja, sedangkan banyak pihak tidak faham mengenainya.
Ketika ditemui pemberita selepas itu katanya cadangan kerajaan pusat untuk mewujudkan Masjid Hadhari di seluruh negara katanya tidak perlulah disebut perkataan hadhari kerana orang sudah tahu peranan masjid.
Mengenai negara Islam yang diperjuangkan PAS katanya, konsep pemerintahan dalam Islam begitu luas dan bukan semata-mata melaksanakan hukum hudud sahaja.
Negara Islam mementingkan keadilan, kerahmatan dan kebajikan kepada seluruh rakyat. Manakala hukum hudud merupakan salah satu juzuk yang terdapat dalam perundangan Islam.
Sepatutnya kita menekankan syiar Islam dengan lebih meluas lagi. Pemerintah juga hendaklah mempamerkan sikap jujur dan ikhlas. Kita kena pastikan kerajaan baru yang dibentuk lebih baik berbanding kerajaan sebelumnya,? kata beliau.
Menurut beliau juga tidak mudah untuk mentadbir sesebuah negeri selepas Pakatan Rakyat menguasai lima negeri sekarang kerana rakyat mengharap sesuatu yang terbaik.
Katanya, pemimpin kerajaan Pakatan Rakyat usah banyak membandingkan kepincangan yang pernah dilakukan kerajaan Barisan Nasional kerana rakyat mahu melihat apa yang mereka mampu lakukan.
Rakyat telah tumbangkan BN di lima negeri kerana mahu melihat kerajaan baru yang lebih baik. Jadi pemimpin Pakatan Rakyat perlu mengisi ruang-ruang tersebut,? ujarnya.
Beliau juga menjelaskan bukan menjadi perkara ganjil baginya datang ke pentas Pakatan Rakyat bagi menyatakan pandangan dengan lebih bebas.
Menurutnya sebagai seorang mufti beliau perlu menyatakan pandangan dengan lebih bebas tanpa berpihak kepada mana-mana parti.
Ditanya khabar angin kononnya beliau berminat dengan parti politik tertentu katanya, perkara itu tidak benar sama sekali.
Dakwaan mengatakan saya akan menyertai parti tersebut tidak benar. Saya lebih suka dengan keadaan sekarang kerana dapat memberi pandangan dengan lebih bebas dan tidak terikat,? katanya.

2 comments:

amalkelate said...

Sekalung tahniah daripada Jabatan Amal Kelantan kepada Unit Amal Kota Bharu, Pengkalan Chepa & Ketereh kerana bertugas dalam membantu melicinkan lagi perjalanan wacana pada malam tersebut

amalkelate said...

Sekalung tahniah daripada Jabatan Amal Kelantan kepada Unit Amal Kota Bharu, Pengkalan Chepa & Ketereh kerana bertugas dalam membantu melicinkan lagi perjalanan wacana pada malam tersebut